Απαράδεκτες αναφορές στο βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου

Απαράδεκτες αναφορές στο βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου

Αρ. Πρωτ. 14949/14.04.2011

Προς Υπουργούς:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

- Εξωτερικών

Μια απαράδεκτη και ανθελληνική αναφορά υπάρχει στο βιβλίο της Γ΄ Γυμνασίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία». Συγκεκριμένα, στη σελίδα 163 αναφέρονται τα εξής: «Με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις». Δηλαδή, οι συγγραφείς του συγκεκριμένου βιβλίου λένε στους μαθητές, ότι τα Ίμια δεν ανήκουν στην ελληνική επικράτεια και τα διεκδικούμε με την Τουρκία. Με λίγα λόγια οι συγγραφείς καθιστούν τα Ίμια αμφισβητούμενη ζώνη και μάλιστα σε ένα σχολικό βιβλίο.

Το κείμενο αυτό είναι αναμφισβήτητα προκλητικό και εγείρει τα αισθήματα του Ελληνικού λαού. Είναι δυνατόν οι συγγραφείς ενός σχολικού βιβλίου να ισχυρίζονται, ότι οι Έλληνες διεκδικούν κάτι που τους ανήκει; Η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται σε ένα βιβλίο, από το οποίο οι μαθητές διδάσκονται την ιστορία της Ελλάδας. Δεν είναι δυνατόν καθηγητές πανεπιστημίου και συγγραφείς να σφάλλουν και να προχωρούν σε τέτοιες ανακρίβειες, που διαστρεβλώνουν και παραχαράσσουν την ιστορία μας. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί άμεσα στην ορθή διατύπωση της συγκεκριμένης παραγράφου, που  σαφέστατα  υποκρύπτει σκοπιμότητες.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Είναι σε γνώση των συναρμόδιων Υπουργείων η συγκεκριμένη αναφορά του βιβλίου Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου;

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην ορθή επαναδιατύπωση της συγκεκριμένης παραγράφου, που στην κυριολεξία  διαστρεβλώνει την Ελληνική ιστορία;

Απαντήσεις Υπουργείων